Рецепт приготування «опарний спосіб приготування дріжджового тіста»
Інгредієнти:
30 - 50 гр. свіжих дріжджів
0
5 літра молока
250 г вершкового маргарину
2 - 3 столові ложки цукру
сіль на кінчику ножа
2 столові ложки рослинного масла
пшеничного борошна стільки, щоб вийшло тісто консистенції густої сметани
але не міцне
приблизно 700 - 800 р.
У воду або молоко, підігріті до 30 - З5оС, покласти дріжджі, попередньо розмішані з невеликою кількістю води, всипати частину борошна (приблизно 1/3 належної по рецептурі кількості) і розмішати до утворення однорідного тіста. Опару зверху посипте борошном і поставте для бродіння в тепле место.Подбирая каструлю, в якій тісто буде "підходити", потрібно пам'ятати, що об'єм опари збільшиться в 2 - 3 рази. Тривалість бродіння опари становить 2 - 3, а іноді і 4 години, в залежності від кількості та якості дріжджів і борошна, температури навколишнього середовища. Коли бродіння опари скінчиться, вона почне опадати. Тому не можна упустити момент, коли опара перебуває у своєму "найвищому" стані. У готову опару влити що залишився молоко або воду (рідина повинна бути підсоленою). Потім додати цукор, яйця, борошно і місити тісто до тих пір, поки воно не стане гладким, тягучим і буде легко відставати від рук і стінок каструлі. В кінці додати олію і знову місіть, поки масло не з'єднається з тестом. Замішане тісто потрібно знову поставити бродити на 1 - 2 години. По мірі збільшення тесту в обсязі його слід кілька разів обім'яти - це прискорює дозрівання тіста. Взагалі ж час його приготування становить у середньому 4 - 5 годин.