Розсольник ленінградський готують на м'ясному бульйоні з різними м'ясними продуктами, на рибному бульйоні з рибою, а також зі свіжими або сушеними білими грибами.Перебранную і добре промиту перлову крупу всипати в казан, залити окропом або бульйоном (3 л на 1 кг крупи), закрити котел кришкою, поставити на борт плити і розпарювати крупу протягом 40-60 хвилин. Картоплю нарізати брусочками, коріння - великою соломкою, цибулю нашаткувати. Коріння і цибулю спасерувати на жирі. Огірки підготувати так само, як для розсольнику московського з нирками. киплячий бульйон покласти розпарену перлову крупу і варити 40-50 хвилин. За 15-20 хвилин до закінчення варіння додати пасеровані коріння, картопля, пучок зелені, а потім огірки, лавровий лист, перець. Наприкінці варіння розсольник заправити кип'яченим, процідженим огірковим рассолом.Подавать зі сметаною і зеленню.