Рецепт приготування «розсипчастий пиріг яблучний святковий»
Інгредієнти:
Для тіста: 5 жовтків
200г цукру
200г вершкового масла
2 чарки горілки
5 склянок борошна. Для начинки: 10 середніх яблук
4 чарки білого сухого вина
200г дрібного родзинок
200г дрібно нарізаного солодкого мигдалю
200г цукру
100 г лимонних і апельсинових цукатів.
Жовтки ретельно розтерти з цукром дочиста. Додати горілку, розм'якшене масло або маргарин, всипати борошно і швидко вимісити тесто.Для приготування начинки яблука очистити від шкірки і серединок, нарізати шматочками і скласти в каструлю. Влити вино, додати підготовлений родзинки (добре промитий і на 10-20 хвилин залитий гарячим чаєм), цукор і подрібнений солодкий мигдаль. Гасити яблука на слабкому вогні до м'якості. Всипати в начинку подрібнені цукати, все добре перемішати і охладить.Подготовленное тісто розкачати нетонким пласт і вирізати з нього два кола потрібної величини (за розміром форми або сковороди). Перекласти один пласт тіста на дно і стінки сковороди і злегка ущільнити руками. Тісто в декількох місцях проколоти виделкою, викласти на нього підготовлену добре остигнула начинку, накрити її другим пластом тіста і зліпити края.Смазать поверхню збитим яйцем або жовтком, посипати великим цукровим піском і випікати пиріг в нежаркій духовці близько часа.К злегка остившему або холодного пирога окремо подати цукрову пудру і молоко.