Свіжі ягоди (суниці, малину, ожину, чорну смородину, вишню, сливу або журавлину) перебрати, очистити від сміття, промити в кип'яченій холодній воді, протерти через часте сито або на протирочной машині. В окремий посуд через марлю віджати ягідний сік і поставити в холодне місце для хранения.Выжимки залити гарячою водою і процідити. В отриманий ягідний розчин всипати цукор і підігріти до 90°. У приготовлену суміш влити гарячий розчин желатину і охолодити до 0-2°.Перед заморожуванням основний розчин з'єднати з плодово-ягідним пюре або соком (при однаковій температурі охолодження), влити лимонну кислоту і фруктову эссенцию.Замораживать суміш потрібно так само, як вершкове морозиво, при температурі не вище-18°.